Een levenslang geluksmoment
- door Jeroen Boerstra
- •
- 21 jul, 2018
- •
Een levenslang geluksmoment

Een levenslang geluksmoment
Als je er over nadenkt is het eigenlijk vreemd dat we onze maatschappij niet met meer aandacht voor het wonder inrichten. Het wonder gaat nu meestal aan de mensen voorbij. Ons enige streven in het leven is om gelukkig te worden en te blijven. Maar tijdens dit steven kijken we niet meer om ons heen. Genieten van het leven is aandachtig het wonder ervaren. Als je geniet is er geen besef van tijd, dus de belangrijkste voorwaarde om meer te genieten in je leven is de tijd stil te laten staan. Door niet te leven met de tijd kom je in het nu terecht. Het nu staat in verbinding met het eeuwige. Voor een gelukkig, zinvol leven zou dit speciale momentje onze eerste levensbeginsel moeten zijn. Zet de tijd stil en ervaar de dingen om je heen.
Als je geniet of getroost wil worden, dan doe je dit altijd via een overgangsobject. Daar zijn er oneindig veel van in de wereld. Kinderen houden van knuffelbeesten, want dit zijn overgangsobjecten. Ze verbinden daarmee hun innerlijke wereld met de buitenwereld. Als een kind bang in bed ligt, dan zorgt het knuffelbeest voor veiligheid en geborgenheid. Muziek is bijvoorbeeld een ontastbaar overgangsobject. Muziek laat de klanken van buiten samensmelten met ons gevoel van binnen. Zo is eten ook een een overgangsobject, want het genieten komt tot stand door een samenspel van buiten (eten) en binnen (zintuigen). Elk mens is dus elke dag op zoek naar zoveel mogelijk overgangsobjecten om te kunnen genieten van een aangenaam gevoel. Dit aangename gevoel ervaren we als gelukkig zijn. Dit hoort dus ook als levensbeginsel bij het mens zijn. Er wordt in onze maatschappij veel misbruik gemaakt van overgangsobjecten. Je kunt ze kopen in alle vormen, soorten en maten, want dit is voor vele mensen vaak de enige manier om in het leven een tijdelijk aangenaam gevoel te krijgen.
Van kinds af aan zijn we altijd op zoek naar dat
aangename, warme gevoel van geluk. We worden opgevoed in een wereld die heel
zwart wit naar de dingen kijkt. We leren wat goed is en wat slecht. We leren
wat een fijn gevoel is en wat niet. We blijven daarom steeds zoeken naar
overgangsobjecten. Hierdoor ontstaat begeerte. Met geld kun je elk fijne gevoel
kopen in de wereld, dus wil iedereen daar steeds meer van. Met geld kun je
bijvoorbeeld overgangsobjecten of aandacht kopen. Je kunt de schijn van een
zinvol, en gelukkig leven kopen. Je koop dan eigenlijk een toneelstuk om je
eigen leven heen waarin je zelf de hoofdrol mag spelen. Het toneelstuk van hard
werken, studeren, vakanties, consumeren, geld verdienen, presteren en promoveren.
Het moderne jager verzamelaars leven. Deze mensen denken nog steeds dat ze
moeten overleven. Ze willen steeds meer en vergeten het leven zelf.
Er is een manier om onszelf te bevrijden van de wereld waar we in terecht zijn gekomen. Je kunt zelf een wereld creëren waar overgangsobjecten niet meer nodig zijn, maar waar je je altijd gelukkig en geborgen voelt. Deze wereld is één groot overgangsobject waar je in kunt leven. Dit tussengebied heet Tussenland. Hier leef je in het gebied waar je innerlijke wereld samenkomt met de wereld om je heen. Je leeft in de wereld van het genieten. Je hebt daar geen hulpmiddelen meer nodig om geluk te ervaren, want je leeft in het geluk zelf. Geluk en genieten is niets anders dan permanent het wonder ervaren. Je kunt daar zelf genieten van pijn, ellende en verdriet, want je leeft in de troost zelf. Als je wel eens melancholie hebt ervaren, dan begrijp je precies wat ik bedoel. Het is een fijn mengsel van verdriet en geluk.
Al onze levensbeginselen zouden in het teken moeten staan om in een eigengemaakte Tussenland te komen. We zijn allemaal elke dag op zoek naar overgangsobjecten om ons Tussenland te bereiken. Dit is ons geniet en geluksland. We komen daar als we een dier aaien, als we beseffen dat we van iemand houden, als we een ijsje eten, een kopje thee drinken, als we een liedje zingen, als we kijken naar een zonsondergang of naar de sterren, als we naar spelende kinderen kijken. Tussenland bestaat en wacht op ons om daar permanent naar binnen te gaan. Tussenland is de reden waarom we het leven zo fijn vinden. Op deze plek kun je jezelf zijn en verder ontwikkelen. Daar vind je de perfecte zingeving voor jouw leven. Sommige mensen kunnen het leven niet meer aan omdat ze zo afhankelijk zijn van overgangsobjecten. Door het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs kom je op een destructieve manier in Tussenland terecht. Omdat je even in Tussenland komt ervaar je een vorm van geluk en troost, maar tegelijkertijd maak je deze wereld stuk. Dit wonderlijke tussengebied kun je alleen opbouwen met een puur bewustzijn en dus zonder hulp van overgangsobjecten. In Tussenland geniet je net zoveel van een grassprietje als van een zonsondergang.
Tussenland bereik je alleen door creativiteit, want je
moet deze wereld zelf maken. Het is een wereld gemaakt door eigen innerlijke
verbeeldingen en bestaande elementen van buiten. Creativiteit is niets anders
dan het doen ontstaan van iets nieuws uit bestaande elementen. Door
creativiteit ben je in staat om een eigen uniek leven te creëren. Iedereen
heeft een andere creativiteit in zich. Deze staat in dienst van onze ziel, dus
onze ware ik. Als we deze superkracht zijn werk laten doen in alle vrijheid en
vertrouwen, dan begint het als vanzelf een Tussenland te bouwen. Als we hier
eenmaal mee zijn begonnen, dan beginnen we te begrijpen waar we op dit moment
staan in ons leven. Ieder mens wil een goed mens worden op zijn eigen manier. Wat
deze manier is, is het raadsel van ons leven. In Tussenland is ons laboratorium
waar we kunnen gaan experimenteren. Doordat we niet meer op zoek zijn naar
overgangsobjecten besparen we oneindig veel energie. We hoeven onszelf niet
meer te bewijzen, zijn niet meer opzoek naar aandacht of geld. We hoeven niet
meer te presteren of ons best voor anderen te doen. In Tussenland heerst kalmte
en rust. Daar bestaat alleen het nu en de eeuwigheid. In deze aangename
tegenwoordigheid vergeten wij de tijd.
De perfecte balans vinden tussen de innerlijke wereld en je buitenwereld wordt daar je nieuwe passie. Als mens leef je tussen deze twee uiterste werelden in. Je lichaam zorgt voor het contact met de buitenkant, het tastbare en je geest voor het contact met de binnenkant, het ontastbare. Wij zijn dus hele bijzondere wezens. We zijn gemaakt uit twee halve tegenovergestelde werelden. Doordat we twee wereldhelften met elkaar verbinden is de enige plek waar we thuis horen het gebied daartussen. Onze levensbeginselen moeten dus ook in het teken staan van dit tussengebied. Als je nog steeds opzoek bent naar overgangsobjecten, dus naar middelen om te kunnen genieten of om geborgenheid, veiligheid, zekerheid te voelen of getroost te worden, dan weet je dat je Tussenland nog niet hebt gevonden.
In Tussenland geniet je van het zijn zelf. Door het volledige besef van je bestaan ervaar je het wonder in en om je heen. Het grootste wonder is onze creativiteit. Met deze gave kunnen we twee uiterste werelden met elkaar verbinden. Het is niet de bedoeling dat we dit wonder kunnen begrijpen, maar wel wat we er mee moeten doen. De zin en het doel van ons leven vinden we door onze creativiteit te gebruiken. We staan in dienst van de verbinding tussen de onze binnen en onze buitenwereld. Wij zijn de bemiddelaars om deze twee werelden harmonieus te laten samensmelten. Dat is de taak van elk mens. Deze taak kun je alleen uitvoeren als je eerst een Tussenland maakt. Vanuit daar kun je gaan puzzelen, onderzoeken en spelen. Als je je taak als mens uitvoert, dan ervaar je een ultiem genieten. Dit gevoel van gelukkig zijn is een natuurlijk mechanische waardoor we altijd zoeken naar dit aangename gevoel. Als we oprecht gelukkig zijn, dan weten we dat we goed leven. We zijn op dat moment precies wie wij moeten zijn. Dit geluksmoment hoeft niet een kort moment te zijn, maar kan een leven lang duren. Als kind hebben we al het vermoeden dat er zoiets als een Tussenland bestaat. Ik ben erachter gekomen dat het ook ook zo is. Een mens is gemaakt voor het geluk.
Jeroen Boerstra








