De cyclus van een natuurlijk creatieproces
- door Jeroen Boerstra
- •
- 27 sep, 2018
- •
De cyclus van een natuurlijk creatieproces

De cyclus van een natuurlijk creatieproces
Bij een natuurlijk creatieproces kun je nooit van tevoren een plan maken. Als je dit wel doet spreek je nooit van natuurlijke creativiteit. Veel mensen en organisaties maken eerst een plan voordat ze aan de slag gaan. Hierdoor komen er geen echte nieuwe inzichten en ontdekkingen. Voor een natuurlijk creatieproces zijn er 6 stappen nodig.
Stap 1) Doen
Gewoon doen is de beste manier om natuurlijke creativiteit in gang te zetten. Hierbij moet je vooral niet nadenken. Hier oefenen we de kunst van het loslaten. Prestatie en resultaatgerichtheid kunnen deze fase van het proces i deze beginfase totaal verpesten. Fouten maken en falen zijn heel belangrijk in deze fase, want elke fout is een afwijking van het gewone, het normale, het geijkte pad en is dus gemaakt van pure creativiteit. Hier zijn we naar opzoek, dus moeten we ze juist koesteren en toejuichen. We zijn een schets aan het maken en we weten nog niet hoe het zich zal vormen. Hierdoor zullen er nieuwe vormen ontstaan.
Stap 2) Ontstaan
Tijdens het doen beginnen er zich tussen alle foutjes vanzelf bepaalde vormen af te tekenen. Alle foutjes en gekkigheden drukken ons als het ware in een goede nieuwe richting. Het laten ontstaan van iets is een natuurlijk proces. Omdat een boom niet nadenkt tijdens het groeien, ontstaat er een harmonieuze eenheid tussen boom en omgeving. De vormen die ontstaan vormen uiteindelijk het perfecte resultaat. Door elke vorm van sturing, planning, beoordeling, controle, veiligheid en zekerheid hier los te laten kun je iets op een natuurlijke manier laten ontstaan. Dit is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk om nieuwe inzichten en ideeën tot stand te laten komen. We moeten hierbij streven naar een objectieve manier van werken, om eigen inbreng (inmengingen, overtuigingen, interpretatie, voorkeuren) zoveel mogelijk te beperken. We zijn in deze fase aan het uitvinden, spelen en experimenteren.
Stap 3) Waarnemen
Er is iets ontstaan en het is nu tijd om daar eens rustig naar te gaan kijken. We proberen hier te observeren zonder te oordelen. Het mag er zijn zoals het is. We bekijken het ontstane ontspannen van alle kanten en laten het voorzichtig op ons inwerken. Wees daar niet te haastig mee, want je moet wel open blijven staan voor iets wat totaal nieuw is. Een verandering, dus iets nieuws heeft altijd een bepaalde verwerkingstijd nodig om het goed te kunnen waarnemen. Het is een de kunst om tijdens deze fase niet alleen te kijken naar de contouren van het ontstane, maar ook naar de consequenties voor de omgeving of datgene op de achtergrond.
Stap 4 ) Doordenken
We hebben hetgeen dat is ontstaan nu goed objectief kunnen bekijken en nu wordt het tijd voor het doordenken. We gaan vragen sturen naar het ontstane en proberen alle antwoorden die teruggezonden worden te ontcijferen. Dit is een intellectueel spel waarbij onze nieuwsgierigheid de grootste rol speelt. Er is een nieuw, vreemd iets voor onze neus terechtgekomen en we proberen te achterhalen welke kant het ons op wil sturen. We proberen op alle mogelijke manieren deze nieuwe kennis te combineren met onze oude kennis. Als dit uiteindelijk lukt kunnen we verder met ons creatieproces. Het ontstaan nieuwe inzichten en ideeën en deze dringen nu langzaam maar zeker ons gevoel binnen. Het is daarom tijd voor de volgende stap.
Stap 5 ) Invoelen
Elke creatieproces bestaat uit oneindig veel uitersten. We hebben al objectief naar het ontstane gekeken en nu is het tijd om precies het tegenovergestelde te doen. We willen nu juist dat al onze overtuigingen, inmengingen, interpretaties en voorkeuren zich ermee gaan bemoeien. Hierdoor ontstaat er een unieke eigen stijl, een natuurlijke identiteit. Een natuurlijk creatieproces is een juiste balans tussen orde en chaos, tussen objectief en subjectief, tussen goed en fout, etc. Het zoekt altijd naar de gulden middenweg, zodat het eindresultaat een vooruitgang is voor alle partijen. Door het invoelen van het ontstane wordt het bezielt en krijgt het zeggingskracht. Hieruit ontstaat weer de motivatie, de verwondering en inspiratie om verder te gaan. Hierdoor geef je het creatieproces weer een extra slinger om door te blijven gaan.
Stap 6 ) Doorgaan
Door het invoelen wordt het creatieproces persoonlijk. Je stopt je eigen persoonlijkheid in het ontstane en hierdoor raak je er steeds meer bij betrokken. Doordat er een deel van jezelf bij te pas komt ontstaat een enorme kracht om door te gaan. Je krijgt steeds meer inzicht in het nieuwe en de verandering wordt onderdeel van jezelf. Hierdoor kun je alle problemen zien als een uitdaging. Je laat je niet door tegenslagen tegenhouden, maar blijft altijd het positieve zien van elke situatie. De grote kracht van een natuurlijk creatieproces zit hem in het (zelf)vertrouwen dat je er van krijgt. Op deze manier wordt ware passie gevormd.
Samenvattend
Een natuurlijk creatieproces zorgt voor harmonie tussen alle medespelers in onze wereld. Alles in ons leven ontstaat door een creatieprocescyclus. Van koffie zetten, auto rijden tot aan geboren worden, leven en sterven. Het is een constante onophoudelijke cyclus. Tegenwoordig kiezen we meestal nog voor een onnatuurlijk manier van creëren, maar uiteindelijk kunnen we niet anders dan het op een natuurlijke manier te doen. De vraag is wanneer we onze natuurlijke creativiteit gaan gebruiken.
Jeroen Boerstra








