Ben jij een product of een creatie?
- door Jeroen Boerstra
- •
- 14 okt, 2018
- •
Ben jij een product of een creatie?

Ben jij een product of een creatie?
Er zijn verschillende manieren om iets te maken. Door hier niet over na te denken en het dus niet te beseffen, kies je al vaak voor de ongezonde, onnatuurlijke weg. Het leefsysteem dat nu regeert in het grote mensenpark staat helaas nog in het teken van de scheefgroei. We creëren dagelijks onnatuurlijke resultaten en daar kunnen we alleen mee ophouden als we nu natuurlijk beginnen te groeien. We kunnen hier van start mee gaan als we toegeven en accepteren dat alleen angst ons heeft tegengehouden. Angst is een enorme kracht die onze creativiteit enorm kan misvormen. We kiezen dan snel voor de schijnbaar veiligste en zekerste weg die ons de minste weerstand geeft. Elke keer als we voor een angstmuur staan in ons leven, dan kiezen we voor een ander onnatuurlijke weg. We missen dan steeds de avonturen en de nieuwe ervaringen die ons steeds weer op ons natuurlijke pad hadden moeten brengen. Angstmuren zijn juist de wegwijzers om onszelf als mens verder te kunnen ontwikkelen. Door ons te laten leiden door angst worden we een product van onze angst. Je kunt pas over een creatie spreken als je het in vrijheid durft te maken. Vrijheid is gemaakt van leegte. Vrijheid is een oneindig niets waar mensen doodsbang voor zijn. Echte vrijheid ontstaat als je veel vastigheid en zekerheid in je leven durft los te laten. Je laat al het oude los, want dit is in de meeste gevallen gemaakt door angst.
Je zekerheden loslaten is het moeilijkste van het hele creatieproces. We zijn zo gewent geraakt aan het huidige leefsysteem en veranderen kost dan heel veel tijd en moeite. Alleen deze eerste belangrijke stap naar natuurlijk groeien duurt meestal al jaren lang. Bij mij duurde het wel acht jaar voordat ik kon wennen en mijn oude leven echt kon loslaten en nog heb ik het er af en toe heel moeilijk mee. Je laat je oude thuis achter en moet zelf vanuit het niets een nieuw echt thuis opbouwen. Je zweeft een lange tijd in het niets en doet eigenlijk maar wat. Toch weet je diep in je hart dat dit de juiste weg is. Het nadeel is dat je je niet kunt vastgrijpen aan deze vage vorm van zekerheid. Het begint met een vaag gevoel en vergt veel oefening om dit gevoel steeds duidelijker naar voren te halen. Je zekerheid komt niet meer van de buitenwereld, maar vanuit jezelf.
Een product wordt op de snelste, gemakkelijkste, effectiefste manier gevormd. Het gaat vooral om de kwantiteit en niet om de kwaliteit. Het huidige leefsysteem (school, opvoeding, maatschappij, vrijetijd) werkt voor het grootste gedeelte nog precies zo. Bijna alles wat de mensen maken (inclusief zichzelf) is een product. Het gaat altijd om het nuttigheidsaspect. Alles wat we doen en maken moet nuttig zijn en daarom wordt het steeds moeilijker om echt natuurlijk te creëren. Voor een creatie is vrijheid, dus veel tijd en ruimte nodig. In ons leefsysteem worden deze eisen vergeleken met geld. Tijd en ruimte kosten geld, dus je staat vanaf de start al meteen onder druk. Geld is dus de grootste vernietiger van een natuurlijk creatieproces. Geld is onze eerste levensbehoefte geworden, want je kunt hier eten, drinken en onderdak voor kopen. Door geld wordt eigenlijk alles automatisch een product. Als je iets natuurlijks, iets authentieks wil maken, dan moet geld geen rol meer spelen. Dat is dus een van eerste dingen die je moet loslaten. Je zet voor je gevoel gelijk al heel veel op het spel.
Om een natuurlijk creatieproces te leren begrijpen hoeven we niet gelijk alles in ons leven om te gooien. Kinderen en volwassenen kunnen dit loslaten op een hele veilige manier leren door veel te tekenen. Hierdoor ontwikkel je de beeldtaal die inzicht geeft in het creatieproces. Beeldtaal is de taal van die elke ervaring spreekt. Door deze leren te verstaan en te begrijpen kun je nieuwe kennis halen uit elke ervaring. Beeldtaalles is het vak begrijpend leven. Elke ervaring heeft oneindig veel te vertellen. Door een productieproces leef je prestatiegericht en resultaatgericht, waardoor de nadruk ligt op het eindresultaat. Hierdoor wordt het hele proces daarna toe ondergeschikt en zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om maar zo snel mogelijk bij het eindpunt terecht te komen. Bij een productieproces proberen we in zo'n kort mogelijke tijd met zo weinig mogelijk ruimte en moeite (dus kosten) zo'n hoog mogelijk rendement (winst) te behalen. Bij een creatieproces speelt ruimte en tijd juist geen rol. Je laat dan de (je) natuur op z'n beloop gaan.
Doordat de economie zo'n grote rol speelt in ons leefsysteem is het heel moeilijk om los te komen van alle angsten die dit systeem met zich meebrengen. Het is echter niet onmogelijk. De weg naar Tussenland is niet eenvoudig en als je het eenmaal hebt bereikt dan moet je alles blijven geven om het te behouden. De buitenwereld is een grote fabriek die producten van mensen maakt. Alleen jijzelf kan jezelf en je omgevingswereld hervormen in een natuurlijke creatie. Tussen een product en een creatie zit een oneindig groot verschil. De wereld, de dingen en je leven als product heeft ongezonde, destructieve gevolgen. Door van al deze zaken een natuurlijke creatie te maken wordt het weer gezond. Het enige wat je kunt doen is met jezelf aan de slag gaan. Je hoeft de hele wereld niet te veranderen. Begin bij jezelf en je wordt vanzelf een voorbeeld voor alle anderen. Wat door zelf natuurlijk te creëren wordt je zelf een natuurlijke creatie. En als je dan helemaal in bloei komt te staan, dan kunnen anderen dit alleen maar bewonderen en zich afvragen hoe je dit doet. Dan vertel je gewoon het verhaal over het natuurlijke creatieproces en kunnen ook zij aan de slag met zichzelf.
Jeroen Boerstra








