WORKSHOP: CREATIEF DENKEN

Jeroen Boerstra geeft uitleg (Rijksuniversiteit Groningen)
Jeroen Boerstra geeft uitleg (Rijksuniversiteit Groningen)

EEN GEWELDIG LEUKE ERVARING EN SUPER LEERZAAM VOOR JONG EN OUD! 

Bij creativiteit draait het om het doorbreken van patronen en gewoontes. Omdat onze hersenen juist hun kracht halen uit deze patronen is creatief denken zo lastig.

De workshops kosten €23,- euro p.p. (incl. materiaal, koffie/thee/ranja) en zijn voor minimaal 8 personen.

Duur: 2,5 uur per workshop.

Workshop wordt gegeven door Kunstenaar/ Docent  Jeroen Boerstra en zijn vrouw Kunstenares/ Begeleider/ Trainer Wanda Boerstra. 

Docent/kunstenaar Jeroen Boerstra geeft aan de hand van zijn boek Het filtersysteem een training creatief denken en innovatie.

Creativiteit geeft een nieuwe frisse blik op de dingen en vooral op je eigen leven. Door een creatief leven voelt het na een nachtje slapen alsof je drie weken ontspannen vakantie hebt gehad en allemaal nieuwe inzichten en ideeën hebt. Dit komt door de zelfregulerende inspiratiestroom die is ontstaan tijdens het creatief leerproces. Als deze motor eenmaal gestart is, dan weet je niet meer van ophouden. Het schept verwondering, levenslust en voldoening. Datgene waar ieder mens uiteindelijk naar opzoek is. Het creatieproces is een natuurlijk proces, dus uiteindelijk doe je precies de dingen zoals ze zouden moeten zijn. Alles klopt. Creativiteit zorgt voor een balans tussen jou en de wereld. Jij en de wereld zijn twee uitersten. De wereld is buiten en jij zit binnen in jezelf. Creatief denken en leven is dus je steeds maar weer afvragen: Wat heb ik aan de wereld en wat heeft de wereld aan mij? Je kunt serieus naar deze antwoorden zoeken, maar dan zal je ze nooit vinden. Ze zitten  namelijk verborgen op plekken die je nog helemaal niet kunt zien. Daar heb je een creatieve, kinderlijke kijk voor nodig. De antwoorden willen namelijk een leuk spelletje met je spelen, want de wereld is heel speels. Dat spelletje heet ontdek je plekje. Door te spelen, te experimenteren, te onderzoeken en door je te verwonderen komen ze stiekem om het hoekje kijken. Ze willen dat je hierdoor je plek op deze wereld ontdekt. Door te zoeken en het spelletje te spelen ervaar je het ene na het andere en daardoor leer je ongemerkt veel meer dan in welke studieboeken dan ook. Dit heet creatief leren. In dit boek leer ik je hoe je dit stap voor stap jezelf kunt aanleren.

 ‘Hallo, hier ben ik! Pak me dan als je kan!’ roepen alle ideeën, antwoorden, inzichten en oplossingen in koor.

Door het creatieve proces in jezelf opgang te brengen begin je hun manier van denken te begrijpen. Creativiteit is denken in antwoorden en niet in vragen. Het is als een klein kind dat wil spelen . De grote wereld is een speeltuin met verstopte inzichten, ideeën, antwoorden en dus oplossingen. Het is als paaseieren zoeken in een weiland. We vullen ons mandje met die gevonden chocolaatjes en zoeken daarna een plekje om ze op te eten. Dat is genieten hoor! De wereld en jij zijn elkaars tegenpolen en die trekken elkaar aan. Door onze aangeboren nieuwsgierigheid krijgen wij de drang om dingen om ons heen te willen begrijpen. De wereld heeft de drang om al zijn geheimen te willen verklappen. Het leven is daardoor niets anders dan een heerlijk spel. Het leven is spelen. Spelen is de meest natuurlijke en meest effectieve manier van leren. Waarom zouden we dit dan met andere leersystemen anders moeten doen? De natuur laat ons in alles zien hoe we op de meest harmonieuze manier iets voor elkaar kunnen krijgen. Om dat te kunnen zien is creativiteit voor nodig. Vooral tekenlessen zijn daar zeer geschikt voor. Waarom? Nou, wij denken namelijk in beelden en vormen. We dromen in beelden. We fantaseren in beelden. We dagdromen in beelden. We zien in beelden. Zelfs letters zijn vormen, dus beelden. Alles zetten we in ons hoofd om in vormen en beelden. Bij tekenles bestudeer je deze beelden en creëer je een eigen visie van de werkelijkheid op papier. Iedereen ziet de werkelijkheid anders. Beeldtaal moet je trainen en helaas heeft dat bij veel mensen geen prioriteit. Daardoor kijken de mensen ook heen neutraal om zich heen. Door dat oppervlakkige is het onmogelijk om alle antwoorden, ideeën, inzichten en oplossingen te vinden. Deze onbewuste blindheid is het gebrek aan creativiteit.

Daarom zal het zo’n enorme verrijking voor jezelf en de wereld zijn als je nu een start maakt met het ontwikkelen van je creativiteit. Het is een opgave om deze prachtige gave te cultiveren en te koesteren. Creativiteit is een geschenk, een superkracht en het geeft antwoord op alles wat voor jou en de wereld belangrijk is.

Leegte of creativiteit?

Ze zeggen dat er geen antoniem bestaat voor creativiteit. Toch denk ik er eentje gevonden te hebben. Leegte is voor mij het tegenovergestelde van creativiteit, omdat je door deze gave in staat bent de leegte in jezelf op te vullen. Je wordt met deze leegte geboren, maar ook met de gave om de leegte op te vullen. De leegte in ieder mens kun je zien als een hele grote lege elastische zak die door ons tijdens het leven gevuld moet worden. Door verwondering, spelen en alle ervaringen die we op doen verzamelen we ideeën, antwoorden, inzichten en oplossingen. We verzamelen dus een hele nieuwe wereld in onze lege zak. We experimenteren met alle gegevens en informatie. We tasten zo de hele boel af. Uiteindelijk weten we steeds beter wat wij moeten met de wereld en de wereld moet met ons. Er zijn veel mensen (en dat wordt ons geleerd), die een knoop in hun lege zak hebben gelegd. Daardoor voelen ze die zeurderige drang niet om iets te moeten doen met hun leven. Deze natuurlijk drang om de leegte op te vullen is niet weg te stoppen. Naarmate je ouder wordt en steeds meer ervaringen achter de rug hebt, wordt het steeds moeilijker. Dubbele knopen helpen dan niet meer.  De lege zak springt open en dan zit er niets anders op dan toch het spelletje van de natuur maar mee te spelen. Ook voor deze mensen is dit boek bedoeld. Door creatief in het leven te staan ontdek je de bedoeling van alle momenten en situaties die zich aandienen. Door creativiteit brengt elke ervaring je een stap verder. Je begint de bedoeling van het geheel te begrijpen. Het leven is dan niet meer een doelloze toevallige gebeurtenis, maar je geeft er een unieke en zinvolle betekenis aan. Als je de lege zak begint te vullen is het lichaam en de geest al dik tevreden. Je volgt de wetten van de natuur. Deze kun je ook maar beter opvolgen, want ook jij en ik zijn nu eenmaal puur natuur. Het is fijn om zo’n wet te ontdekken, want dat brengt de hele zaak weer een stukje meer in balans. Op die manier vinden de wereld en jij z’n weg wel. Daar moet je in geloven en ook voor een positief geloof is verbeeldingskracht en dus creativiteit nodig. Je begint het nu denk ik al te begrijpen hoe belangrijk dat woordje met vijf lettergrepen is. Het is voor jou van levensbelang. Creativiteit.  

Veranderende tijden vragen om nieuwe manieren van denken.

Creativiteit en innovatie zijn de sleutelwoorden om je staande te kunnen houden in deze tijd. Het is voor iedereen belangrijk om creatief in het leven te staan. Door een creatief leven krijg je meer inspiratie, verbeeldingskracht, flexibiliteit, voldoening, doelgerichtheid, originaliteit, passie, magie, nieuwe ideeën en avontuur in je leven. Deze menselijke gaven heb je nodig om je te wapenen tegen een snel veranderlijke en opdringerige wereld.

Creatief denken, het vermogen om buiten de gebaande paden te denken of het hebben van een innovatieve geest, noemen ook werkgevers steeds vaker als waardevolle competenties van werknemers. Meer dan ooit te voren verwachten ze dat medewerkers hun frisse blik weten te behouden en in staat zijn ‘out of the box’ te denken. Om zo koploper te kunnen blijven in het vakgebied, om de doelgroep of klant steeds weer te verrassen of om de snel veranderende tijden bij te kunnen benen.

Maar voor veel mensen is die manier van denken niet zo eenvoudig, omdat we dat nu eenmaal niet hebben geleerd op school. En hoe verzin je ook onder de druk van deadlines en in de waan van de dag nieuwe ideeën, verfrissende invalshoeken en verrassende oplossingen voor jouw vraagstukken? En hoe verzin je iets compleet nieuws wat nog niemand heeft bedacht? We bewandelen vaak dezelfde denkroutes bij het verzinnen van oplossingen en ideeën. Dat komt, omdat we in patronen denken. Patronen structureren onze wereld en bieden ons kaders waarop we automatisch kunnen terugvallen als we ze nodig hebben. Heel handig, maar het belemmert je ook op het moment dat je ‘vast’ zit en iets nieuws nodig hebt.

Inhoud

De training Creatief en Innovatief Denken leert je hoe je deze denkpatronen kunt doorbreken en hoe je aan de lopende band op nieuwe en verrassende ideeën kunt komen of onontdekte kansen aan de oppervlakte kunt brengen door middel van het toepassen van het filtersysteem.

In deze training zoeken we de antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen:

Wat is creativiteit?

Hoe weet je wat je echt wil?

Wat zijn de valkuilen van routine, gewoonten en schematisch denken?

Hoe leer je anders te denken en dat toe te passen in de praktijk?

Hoe word je creatief en inventief?

Waar ontstaan nieuwe ideeën?

Wat is het filtersysteem?

Hoe hou je inspiratie vast?

Je ontdekt je eigen creativiteit en hoe je deze verder kunt ontwikkelen en in kunt zetten. Niet alleen in je werk, maar ook op andere situaties die ‘vast’ zitten. Je probleemoplossend vermogen vergroot en je bent in staat om altijd en overal buiten de geldende kaders te denken.

Voor wie is deze training geschikt?

Voor iedereen die meer inspiratie, creativiteit, verbeeldingskracht, flexibiliteit, voldoening, doelgerichtheid, originaliteit, passie, magie, nieuwe ideeën en avontuur in hun leven willen.

Voor iedereen die weleens ‘vast’ zit in een standaard manier van denken en dit wil doorbreken.

Voor managers die een creatiever klimaat willen.

Voor iedereen die weleens een nieuw idee of een verrassende oplossing nodig heeft……of twee

Voor iedereen die wil opvallen met zijn product, boodschap of dienst.

Voor iedereen die zich met innovatie bezig houdt

Voor iedereen die nieuwe kansen in de markt wil ontdekken of de concurrentie voor wil blijven.

Voor iedereen die duurzame oplossingen wil verzinnen,

Voor iedereen die snel wil kunnen inspelen op veranderingen in de markt

Voor creatieven, die topsport willen bedrijven in hun hoofd.

Voor iedereen die zichzelf niet creatief vindt, maar ervoor open staat om deze vaardigheid bij zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Creatief denken versus Doelgericht denken

Het verschil tussen doelgericht denken zoals we dat op school leren en creatief denken zoals we ons dat kunnen aanleren.

Bijna iedereen denk op deze manier. Bij doelgericht denken is het onmogelijk om gebruik te maken van het onbewuste (out of the box). Er komt op deze manier dus nooit iets nieuws of origineels uit je brein. Het is eenrichtingsverkeer zonder beleving.

Bij creatief denken ontstaan er gaten in de box, waardoor nieuwe indrukken en ervaringen het onbewuste kunnen indringen. Dat is hun natuurlijke drang van alle nieuwe zelf opgedane kennis. In het onbewuste rijpen de nieuwe inzichten, ervaringen en kennis en smelten samen tot ideeën. De ideeën willen maar één ding en dat is naar buiten, want ze willen tot leven komen.

Uiteindelijk komen deze nieuwe ideeën in je box terecht en kun je ze vangen. Zo komt inspiratie en innovatie tot stand. Hoe dat precies allemaal werk en hoe je tot creatief denken kunt komen leer je tijdens de workshop of tijdens de training.