Training: Creatief denken

Klik hier voor de verkorte workshop versie 

Klik hier voor informatie over Het Filtersysteem

Een heerlijke dag vol met nieuwe inzichten, creatieve activiteiten en ervaringen om nooit meer te vergeten.

Docent/kunstenaar Jeroen Boerstra geeft aan de hand van zijn boek Het filtersysteem een training creatief denken en innovatie. Bij creativiteit draait het om het doorbreken van patronen en gewoontes. Omdat onze hersenen juist hun kracht halen uit deze patronen is creatief denken zo lastig.

Jeroen Boerstra geeft uitleg (Rijksuniversiteit Groningen)
Jeroen Boerstra geeft uitleg (Rijksuniversiteit Groningen)

Over de training

Creativiteit en innovatie zijn de sleutelwoorden om je staande te kunnen houden in deze tijd. Het is voor iedereen belangrijk om creatief in het leven te staan. Door een creatief leven krijg je meer inspiratie, verbeeldingskracht, flexibiliteit, voldoening, doelgerichtheid, originaliteit, passie, magie, nieuwe ideeën en avontuur in je leven. Deze menselijke gaven heb je nodig om je te wapenen tegen een snel veranderlijke en opdringerige wereld.

Creatief denken, het vermogen om buiten de gebaande paden te denken of het hebben van een innovatieve geest, noemen ook werkgevers steeds vaker als waardevolle competenties van werknemers. Meer dan ooit te voren verwachten ze dat medewerkers hun frisse blik weten te behouden en in staat zijn ‘out of the box’ te denken. Om zo koploper te kunnen blijven in het vakgebied, om de doelgroep of klant steeds weer te verrassen of om de snel veranderende tijden bij te kunnen benen.

Maar voor veel mensen is die manier van denken niet zo eenvoudig, omdat we dat nu eenmaal niet hebben geleerd op school. En hoe verzin je ook onder de druk van deadlines en in de waan van de dag nieuwe ideeën, verfrissende invalshoeken en verrassende oplossingen voor jouw vraagstukken? En hoe verzin je iets compleet nieuws wat nog niemand heeft bedacht? We bewandelen vaak dezelfde denkroutes bij het verzinnen van oplossingen en ideeën. Dat komt, omdat we in patronen denken. Patronen structureren onze wereld en bieden ons kaders waarop we automatisch kunnen terugvallen als we ze nodig hebben. Heel handig, maar het belemmert je ook op het moment dat je ‘vast’ zit en iets nieuws nodig hebt.

Inhoud

De training Creatief en Innovatief Denken leert je hoe je deze denkpatronen kunt doorbreken en hoe je aan de lopende band op nieuwe en verrassende ideeën kunt komen of onontdekte kansen aan de oppervlakte kunt brengen door middel van het toepassen van het filtersysteem.

In deze training zoeken we de antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen:

Wat is creativiteit?

Hoe weet je wat je echt wil?

Wat zijn de valkuilen van routine, gewoonten en schematisch denken?

Hoe leer je anders te denken en dat toe te passen in de praktijk?

Hoe word je creatief en inventief?

Waar ontstaan nieuwe ideeën?

Wat is het filtersysteem?

Hoe hou je inspiratie vast?

Je ontdekt je eigen creativiteit en hoe je deze verder kunt ontwikkelen en in kunt zetten. Niet alleen in je werk, maar ook op andere situaties die ‘vast’ zitten. Je probleemoplossend vermogen vergroot en je bent in staat om altijd en overal buiten de geldende kaders te denken.

Voor wie is deze training geschikt?

Voor iedereen die meer inspiratie, creativiteit, verbeeldingskracht, flexibiliteit, voldoening, doelgerichtheid, originaliteit, passie, magie, nieuwe ideeën en avontuur in hun leven willen.

Voor iedereen die weleens ‘vast’ zit in een standaard manier van denken en dit wil doorbreken.

Voor managers die een creatiever klimaat willen.

Voor iedereen die weleens een nieuw idee of een verrassende oplossing nodig heeft……of twee

Voor iedereen die wil opvallen met zijn product, boodschap of dienst.

Voor iedereen die zich met innovatie bezig houdt

Voor iedereen die nieuwe kansen in de markt wil ontdekken of de concurrentie voor wil blijven.

Voor iedereen die duurzame oplossingen wil verzinnen,

Voor iedereen die snel wil kunnen inspelen op veranderingen in de markt

Voor creatieven, die topsport willen bedrijven in hun hoofd.

Voor iedereen die zichzelf niet creatief vindt, maar ervoor open staat om deze vaardigheid bij zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Overige informatie

De training is voor minimaal 5-10 personen en duurt 1 dag (6 uur).

Kosten: 550 euro (incl. lunch, koffie of thee en materiaal)

55,- euro per extra deelnemer (vanaf 10 personen)

 

Creatief denken versus Doelgericht denken

Het verschil tussen doelgericht denken zoals we dat op school leren en creatief denken zoals we ons dat kunnen aanleren.

Bijna iedereen denk op deze manier. Bij doelgericht denken is het onmogelijk om gebruik te maken van het onbewuste (out of the box). Er komt op deze manier dus nooit iets nieuws of origineels uit je brein. Het is eenrichtingsverkeer zonder beleving.

Bij creatief denken ontstaan er gaten in de box, waardoor nieuwe indrukken en ervaringen het onbewuste kunnen indringen. Dat is hun natuurlijke drang van alle nieuwe zelf opgedane kennis. In het onbewuste rijpen de nieuwe inzichten, ervaringen en kennis en smelten samen tot ideeën. De ideeën willen maar één ding en dat is naar buiten, want ze willen tot leven komen.

Uiteindelijk komen deze nieuwe ideeën in je box terecht en kun je ze vangen. Zo komt inspiratie en innovatie tot stand. Hoe dat precies allemaal werk en hoe je tot creatief denken kunt komen leer je tijdens de workshop of tijdens de training.