Creativiteit is een levensbehoefte

We zijn allemaal geboren met een enorme leegte en een wonderlijke gave. Met deze gave kunnen wij de leegte in ons opvullen. Deze menselijke gave heet creativiteit. Als kind weten we hoe we deze gave moeten benutten, maar de opdringerige omgevingswereld helpt niet mee en de gave verdwijnt langzaam naar de achtergrond. We doen er niets meer mee. We leren hoe we de leegte in ons tijdelijk kunnen vullen met afleiding en verdoving. De leegte wordt kunstmatig opgevuld met oppervlakkige toeters en bellen. We zijn daar aan gewend geraakt en weten niet beter. Toch blijf je de leegte voelen. Steeds meer spullen kopen helpt niet. Verschuilen achter de opvoeding van je kinderen helpt niet. Een opleiding om meer aanzien of geld te krijgen helpt niet. Nog een keer op vakantie helpt niet. Het huis schoonmaken helpt niet. Drank helpt niet. Antidepressiva helpt niet. Vroeg of laat voel je de leegte weer.

Het tegenovergestelde van leegte is creativiteit. Alleen met dat woordje kunnen we de leegte vullen. We hebben ons een verkeerd leersysteem aangeleerd. We kwellen onszelf en waarom? Vraagt niet iedereen zich dat af? Waarom dansen, zingen en feesten wij niet elke dag? Waarom vieren wij niet met ze allen dat we er zijn? Waarom vieren we het leven niet? Omdat we het leven zien zoals het is en niet zoals het zou kunnen zijn. Daar is verbeeldingskracht voor nodig. Daar is creativiteit voor nodig om zo’n wereld te kunnen realiseren. Een gave die bij ons als kind al in stukken wordt gehakt.

Tekenen en handvaardigheid worden gezien als de meest onbelangrijke vakken, want je hebt daar is deze economische, wetenschappelijke wereld niet veel aan. Mensen, mensen, mensen, deze creatieve vakken zijn de aller, aller, allerbelangrijkste. Stel je een wereld voor waarin alle mensen in staat zijn om hun leegte op te vullen. Ze leven dan allemaal een eigen origineel en zinvol bestaan. Ze zijn gelukkig! En een gelukkig mens heeft veel energie over om een ander te helpen. Creativiteit is iets creëren op een natuurlijke manier. Creativiteit zorgt dat jij een harmonieuze balans vind met de omgevingswereld.

Het zou zo anders kunnen zijn als we onze gave weer wisten terug te vinden. Dat is mijn levensmissie geworden. Mensen weer creatief laten denken, leren en laten leven. De leegte zal in je verdwijnen, want je creëert je eigen zinvolle en originele leven. Elke dag ontstaat er nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten die je als mens steeds verder ontwikkelen. Creativiteit schept wijsheid, lef en authenticiteit. Je begint de bedoeling van je leven te begrijpen. Daardoor krijgt het zin en ontstaan er mooie levensdoelen die er echt toe doen. Kortom, je wordt er gelukkig van.

Jeroen Boerstra 2017