Waarom houden kinderen zoveel van Kunstkot?

De Kunstkot manier = creatief spelen en leren = heel veel plezier!

Waarom vinden kinderen het zo geweldig bij ons en worden ze ineens zo creatief, vindingrijk en origineel. Bange, stille of verlegen kinderen komen los en drukke, boze of onrustige kinderen komen tot rust. Doordat we een omgeving scheppen waar de creativiteit losgelaten mag en kan worden.

Creativiteit heeft toestemming nodig om tevoorschijn te komen. Deze toestemming zou je zelf moeten kunnen geven aan jezelf, maar dat wordt ons helaas niet structureel geleerd. Eigenlijk wordt het ons structureel afgeleerd en dat gaat ten koste van de meest geweldige gave die we als mens hebben gekregen. Onze gave wordt dus zo een hele opgave om deze te kunnen behouden. Door de Kunstkot manier krijgt creativiteit toestemming om uit de donkere kast te komen. Het mag al zijn kleuren, gekte en vormen laten zien en tot leven komen. Bij kinderen zit deze gave nog niet zo ver weggestopt en ze willen onbewust ook niets liever dan spelen, doen en maken! Als je ze dan een vinger geeft, dan nemen ze niet alleen de hele hand, maar de hele arm! Ze gaan dan helemaal los. Dat geeft een heerlijk gevoel van opluchting voor ieder kind.

Bij Kunstkot viert creativiteit een feestje! 

Kunstkot trekt als een magneet alle kinderen naar zich toe. Hoe komt dat denk je? Voor veel ouders lijkt Kunstkot op een bij elkaar geraapt zooitje. Als je heel oppervlakkig kijkt, dan zie je ook alleen maar chaos. Als je even de tijd neemt om je in het geheel te verdiepen, dan begin je te begrijpen dat Kunstkot een plek is waar alle ingrediënten aanwezig zijn voor creativiteit.

Deze ingrediënten zijn:

Tijd, Vrijheid, Ruimte, Ontspanning, Uitdaging en Gekte.

Tijd:

Kinderen krijgen de tijd om zich te verwonderen, te ontdekken, te laten inspireren, te begrijpen, te experimenteren, om dingen te doen, te maken en te spelen.

Vrijheid:

Na een duidelijke uitleg, worden kinderen de baas en krijgen ze van ons het vertrouwen. Daardoor krijgen kinderen de vrijheid om zich te verwonderen, te ontdekken, te laten inspireren, te begrijpen, te experimenteren, om dingen te doen, te maken en te spelen. Er is ook nog een andere vrijheid te vinden bij Kunstkot. Bij ons mogen kinderen kliederen en morsen. Wij zien onze plek als een heel groot atelier. Het is dus niet erg als er verf op de grond komt. Door deze vrijheid kunnen ze ook deze angst loslaten en dus richten ze zich onbewust nog meer op het creatieproces.

Ruimte:

Bij Kunstkot zijn er heel veel bewegingsruimtes en werkplekken om zich te verwonderen, te ontdekken, te laten inspireren, te begrijpen, te experimenteren, om dingen te doen, te maken en te spelen.

Ontspanning:

Bij ons kunnen kinderen ook andere dingen doen om zich lekker te ontspannen en te ontladen. Van nerfen tot aan dansen in de discozaal of een filmpje kijken in de bios. Het is belangrijk om alles waar je ingespannen mee bezig bent geweest ook los kan laten. Soms is het bij kinderen nodig dat ze alle opgekropte energie eerst kwijt moeten voordat ze creatief aan de slag gaan.

Uitdaging:

Wij hebben heel veel activiteiten zoals graffiti spuiten, pottenbakken, schilderen, tekenen, houtbewerking, sieraden maken, want als een kind niet geinteresseerd is, dan kun je hoog of laag springen, maar hij of zij zal nooit geïnspireerd aan de slag gaan. Doordat ze ook eerst gewoon lekker spelen in het speelparadijs komt de inspiratie vanzelf. Ze voelen zich lekker en vrij en dan zien ze ineens alle mogelijkheden bij Kunstkot om daar iets mee te doen. Om dat gevoel te uiten op papier of door lekker te kliederen met een stuk klei.

Gekte:

Dit is toch wel het meest belangrijke ingrediënt van Kunstkot. Als je een kind vraagt om een huis te tekenen, dan zal dat altijd een standaard huis zijn. Er komt dus weinig creativiteit vrij. Maar als je vraagt om een gek huis te tekenen, dan krijg je de vreemdste en mooiste creaties. Het woordje gek werkt dus als een soort toestemming in ons hoofd om het anders te mogen doen. Vandaar dat wij ook veel gekke liedjes zingen en gekkigheid uithalen. De kinderen komen daardoor helemaal los. Ze worden er creatief van.

Jeroen Boerstra 2017