Kunstkot bestaat dit jaar 11 jaar !

Kunstkot is een droom die is uitgekomen voor kunstenaarsduo en docenten Jeroen en Wanda Boerstra en is uitgegroeid tot een groot feestcentrum speciaal voor kinderen, Het is een plek waar iedereen zichzelf creatief kan ontplooien op wat voor manier dan ook. Het is een plek waar ze samen met de kinderen en ouders het leven kunnen vieren. Alles staat in het teken van het positieve, dus van het feest. Van discodansen, bioscoop, pottenbakken, nerfschieten tot aan graffiti spuiten, workshops, cursussen volgen. Het kan er nu allemaal. Daarnaast runnen ze kunstschool Tussenland voor alle kinderen en volwassenen die zich verder creatief willen ontwikkelen www.schilderlesgroningen.nl

Kunstkot organiseert creatieve lessen, workshops, lezingen, kinderfeestjes, bedrijfsuitjes, voorstellingen, trainingen, schoolreisjes en nog heel veel meer voor jong en oud.

Kunstkot is op straat ontstaan, omdat Jeroen als levenskunstenaar ook als straatartiest optrad om het leven te vieren en vrijheid te voelen. Voorheen was hij leraar en ook projectleider, maar voelde niet de vrijheid die hij nodig had. Er kwamen steeds meer regeltjes en verplichtingen bij. Hij nam daarom ontslag en wilde nog maar een ding: doen wat hem echt gelukkig maakte. Hij ontmoette Wanda in 2009 en het was liefde op het eerste gezicht. Zij zong, danste en speelde gelijk met hem mee. Het echtpaar verhuisde naar Veendam. Daar kregen ze een klein atelier. Ze zongen op straat en maakten van alles op hun nieuwe plek. Veel kinderen en ouders dansten en zongen met hun mee op straat en wilden wel eens kijken in hun atelier. Ze kwamen op bezoek en de kinderen en ouders vonden het zo leuk, dat ze wel hun verjaardagsfeestje bij hen wilden vieren. Zo begonnen de eerste kinderfeestjes en de eerste workshops. Na een jaar was hun atelier te klein en verhuisden ze naar het pand waar ze nu nog zitten.

Jeroen als straatartiest.
Jeroen als straatartiest.

Kunstkot heeft een groot buitenterrein van 2000 m2 met een groot pand met een oppervlakte van 1150 m2. Je moet deze plek zien als een gigantisch atelier waarin alles mogelijk is. Jeroen en Wanda hebben de afgelopen jaren gemerkt dat de creativiteit bij volwassenen en kinderen steeds minder wordt. Ze merkten dat de vindingrijkheid, originaliteit en flexibiliteit van mensen achteruit gaat. Mensen kunnen steeds minder weerstand bieden aan de wereld die zich steeds heftiger opdringt. Vooral de beeldtaal is meestal niet goed ontwikkeld en dat heeft alles te maken met het onderwijssysteem in Nederland. Het belang van creativiteit wordt meestal behoorlijk onderschat. Daarom gaan Jeroen en Wanda ook zoveel mogelijk basisscholen bij langs voor een gratis workshop tekenen voor de leerkrachten en de kinderen. 

Kunstkot zet bezoekers op het verkeerde been. Alles is anders (gek), dus heel creatief. Alleen al een bezoek aan Kunstkot activeert de weggestopte creativiteit. Dit komt doordat de grenzen bij Kunstkot anders liggen dan bijvoorbeeld op school, werk en thuis. Het duurt meestal ook iets langer voordat een volwassen persoon ons begrijpt, dan een kind. Dat is ook logisch, want volwassenen zijn ook meer geconditioneerd dan kinderen.

Over ons speelparadijs

Kinderen zijn bij Kunstkot de baas. De enige regels zijn: niets slopen, alles weer opruimen en lief zijn voor elkaar. Ouders helpen actief mee en houden ook een oogje in het zeil. Bij Kunstkot schrijven we met watervaste stift op de tafel of op de wand van de wc. We kliederen met slagroom tijdens de kinderfeestjes. We mogen morsen en kliederen met verf, krijt en klei. We zingen vieze liedjes met de kinderen over poep en diarree. Door deze vrijheid begint de creativiteit voorzichtig tevoorschijn te komen. Natuurlijk zijn er regels, maar die bespreken we duidelijk met alle bezoekers. Iedereen is het er over eens. Kunstkot is niet normaal!!! Zo leuk!!!