Hoe wordt je een echte kunstenaar?

Er zijn regelmatig kinderen die mij tijdens de workshops, lessen of kinderfeesten vragen wanneer je nu een echte kunstenaar bent? Ik antwoord altijd het volgende. Je bent pas een echte kunstenaar als je het met passie doet. Opleiding en techniek hebben hier niets mee te maken. Er zijn heel veel kunstenaars die hier zogenaamd voor opgeleid zijn, maar dan gaat het eigenlijk al fout. Bij echte kunstenaars komt alles vanuit jezelf. Alles wat je leert, dat heb je altijd van een ander. Er zijn oneindig veel dingen die een ander je nooit kan leren. Helaas leert niemand ons op school hoe je dit moet doen.

Veel mensen denken dat kunstenaars altijd kunst aan het maken zijn. Dit is eigenlijk maar een klein onderdeel van wat een kunstenaar doet. De grootste kunst is om niets te doen en om echt te genieten van het niets doen. Als je nog niet zo goed niets kan doen, dan zal je je snel gaan vervelen. Dat vinden veel mensen een rotgevoel en zoeken dan snel weer iets om te doen. Daarom zijn de mobieltjes, de computer en de tv zo populair tegenwoordig. Zo heb je altijd iets te doen. Pas als je weet hoe belangrijk het is om je te vervelen en begrijpt wat het met je doet, dan verveel je je uiteindelijk nooit meer. Je geniet dan van dit gevoel en gaat er mee aan de slag.

Een echte kunstenaar kan elke dag doen wat hij zelf wil. Vrijheid is het allerbelangrijkste. Ik moet elke minuut van de dag doen kunnen wat ik zelf wil. Als dat niet zo was, dan zou ik geen echte kunst kunnen maken. Ik weet nooit wanneer ik zin heb om iets te maken en daarom heb ik alle tijd nodig die er is. Nu heb ik bijvoorbeeld zin om dit stukje te schijven, dus doe ik het. Soms zit ik achter de piano te pingelen en krijg ik ineens zin in schilderen. Soms zit ik voor mij uit te staren naar de vijver, de wolken of de sterren en komt er ineens een mooie melodie of tekst voor een nieuw liedje in mij op. Zomaar uit het niets. Daarom iets dat niets zo belangrijk. Een echte kunstenaar leeft in dat niets. Het niets is een onuitputtelijke bron vol met inspiratie, motivatie, passie, liefde en magie. Je komt hier pas in terecht als je in de stilte bent. Het hoeft niet echt stil om je heen te zijn, maar wel in je gedachten. Er is één woord waar een kunstenaar echt een hekel aan heeft en dat is het woordje “moeten”. Ik moet helemaal niets en ben mijn eigen baas over mijn leven. Ik hoef ook geen verklaringen te geven over wat ik wel en niet doe. Ik doe het wel of niet, omdat ik er zin in heb.

Dit betekent niet dat ik als een lui varken de hele dag niets doe. Juist omdat ik in dat niets wereldje leef doe ik veel meer dan een gemiddeld mens. Ik barst elke dag van de inspiratie en energie, maar ik kan ook heel goed niets doen. Als je elke dag dat niets diep in je kunt bereiken, dan doe je uiteindelijk veel meer dan als je aan de oppervlakte leeft, werkt en denkt. Alles wat je doet, dat doe je dan met passie. 
Dus als je een kunstenaar wil worden, dan kun je daar elke minuut van de dag mee beginnen. Vrijheid is het belangrijkste ingrediënt. Door je te vervelen en dat gevoel toe te laten kom je in het magische niets terecht. Het is belangrijk dat je niet voor een ander, maar alleen voor jezelf. Je wordt daar echt niet egoïstisch van, want een mens die leeft met passie is een mens vol met energie. Eigenlijk te veel energie voor zichzelf en daardoor ga je automatisch andere mensen helpen. Je geeft alle extra energie door aan je omgeving en dat werkt aanstekelijk. Zo maak je de wereld een beetje mooier.

Jeroen Boerstra 2015