9 vragen voor kunstenaar Jeroen Boerstra 

van Sanne (schoolopdracht)

Wat is Kunstkot?

Het is niet zo eenvoudig om uit te leggen wat Kunstkot is. Het is namelijk een heleboel. Kunstkot is een creatief speelparadijs en staat voor vrijheid en vertrouwen. Het woordje kunst staat voor jezelf kunnen uiten en het woordje kot (schuur) is de plek waar je dat in vrijheid kan doen. Eigenlijk is het een heel groot atelier waar je mag spelen, kliederen, gek mag doen en dingen maken. Kinderen zijn bij ons de baas na een duidelijke uitleg.

Creativiteit is namelijk heel belangrijk en de basis van kunst is het kliederen. Kliederen is contact maken met bijvoorbeeld verf, klei, krijt, houtskool en andere materialen. Veel kinderen durven niet meer te kliederen en raken steeds minder vertrouwd met tastbare materialen. Dit komt ook omdat we steeds meer achter de computer en ons mobieltje zitten. Dat gaat ten koste van de creativiteit. Door te kliederen en te doen word je op een super leuke manier creatief.

Bij Kunstkot mag je dus alles fout doen en lekker veel kliederen. Het is een beetje de omgekeerde wereld. Wij zeggen altijd: “Doen is de beste manier van denken!” Door fouten te maken en daar trots op te zijn ben je ook niet meer zo bang om iets fout te doen. Wij vinden mislukte kunstwerken de allermooiste en waardevolste. Die winnen bij ons vaak een snoepprijs.

Dus eigenlijk is Kunstkot een speel, klieder, knutsel en fouten maak pretschool. Het is de droom van elk kind! Alle bezoekers vinden het de mooiste plek van de wereld. En ook een belangrijke plek, want kinderen worden er onbewust heel creatief van. Creativiteit is namelijk iets nieuws zien, doen of maken. En dat is Kunstkot ook. De grote kunstenaar Picasso zei ooit eens: ‘Alle kinderen zijn kunstenaars, maar het probleem is hoe je kind blijft als je volwassen bent.’ Bij Kunstkot mag je gewoon lekker kind zijn. Daar komt het in het kort op neer.

Waarom ben je Kunstkot begonnen?

Omdat ik het gewone en saaie leven zat was. Ik werkte voor een baas en werkte dus alleen maar voor het geld. Daar werd ik heel ongelukkig van, want ik vond het zonde van mijn tijd. Op een dag was ik er zo zat van en heb ik ontslag genomen. Ik had geen plan of zo. Toen ben ik een leuke dingen doen bedrijfje gestart. Ik mocht van mezelf alleen maar geld verdienen met leuke dingen doen en dat is mij gelukt. Ik ging op straat muziek maken en zingen. Ik ging thuis schilderen en schrijven. Via YouTube leer de ik ballonvouwen, piano spelen en nog heel veel andere leuke dingen. Doordat ik zo vrolijk werd door alle leuke dingen vroegen mensen of ik langs wilde komen om liedjes te zingen of als clown of als begeleider. Daar verdiende ik mijn geld mee. Mijn wereldje noemde ik toen al mijn Kunstkot. Ik zag en zie de wereld als een speeltuin waar je heerlijk in kunt spelen.

Hoe was je leven voor Kunskot?

Mijn leven was heel saai. Ik was ook helemaal niet de echte Jeroen. Ik leefde voor mijn baas, voor mijn kinderen, voor mijn vrouw, voor mijn vrienden en familie. Ik deed precies wat er van mij verwacht werd. Dat had ik toen nog helemaal niet door. Eigenlijk was ik maar een bang mannetje die alles deed precies zoals het hoorde. Deze man bestaat gelukkig niet meer. Ik heb hem een schop onder zijn kont gegeven. Op een dag keek ik in de spiegel en zag een soort zombie. Ik wist niet wie Jeroen nu eigenlijk was. Als kind wilde ik graag kunstenaar en artiest worden. Waar was de echte Jeroen gebleven? Nu tien jaar geleden besloot ik om die echte Jeroen te vinden.

Hoe zou je je levensstijl nu omschrijven?

Mijn levensstijl is een echte Jeroen levensstijl. Ik doe elke dag wat ik leuk vind om te doen en ben altijd op zoek naar nieuwe stukjes Jeroen. Elke dag ontdek ik wel iets nieuws van mezelf. Ik ben een soort uitvinder., want eigenlijk probeer ik mezelf uit te vinden. Bij Kunstkot mag ik zelf elke dag spelen doen en maken. Vooral heel veel fouten maken, want ik heb geen baas die dat afstraft. Ik ben zo trots op mijn fouten, omdat ik daar het meeste van leer. Als ik weer een fout heb gemaakt, dan voel ik mij echt gelukkig. Ik vertel ook altijd iedereen over mijn fouten en mijn nieuwe inzichten. Dat is mijn grootste hobby.

Wat doe je zelf allemaal qua kunst?

Ik maak schilderijen (van realistische portretten tot abstracte kunst). Ik maak veel tekeningen (ook veel strips). Ik maak muziek (piano, gitaar, drum). Ik zing. Ik schrijf liedjes, gedichten en boeken. Ik doe kindertheater en ben af en toe clown. Ik doe aan houtsnijden, knutselen en naaien. Zo kan ik nog wel een tijdje door blijven gaan. Ik vind namelijk alles zo leuk, dus doe ik gewoon alles.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt?

Ik maak elke dag gekke dingen mee. Het gekste en ook gelijk het mooiste van mijn leven is dat ik ontdekt hebt dat alle wensen echt uitkomen als je er echt in gelooft. Daar verbaas ik me dagelijks over en dat maakt het leven zo mooi.

Soms wenste ik mooie schoolborden en een terras voor Kunstkot. Geloof het of niet, maar een week later stond er een vrachtauto voor de deur met precies deze spullen die ik had gewenst. De chauffeur vertelde dat hij een school aan het opruimen was en ineens aan ons moest denken. Dat soort gekke dingen maken we vaak mee.

Als je denkt dat het gaat lukken en je doet daar erg je best voor, dan zal het altijd lukken. Dat is een natuurwet en daarom ben ik blij en dankbaar. Ik verspil daarom geen seconde van het leven want het is een echt wonder wat we allemaal even mogen meemaken. Het leven is als een lekkere milkshake en ik slurp het leeg tot de laatste drup!

Loop je ook tegen problemen aan met Kunstkot?

Ik loop vaak tegen problemen aan. Ik ben eigen baas en moet nu alle problemen zelf oplossen (samen met mijn vrouw Wanda). Dat doet niemand anders voor je. Ik heb veel fouten gemaakt. Ik wist bijvoorbeeld in het begin niet hoe het allemaal werkte met de belasting en administratie. Ik maakte er een potje van en dan komen er vanzelf mensen bij je op de stoep die je vertellen dat je het helemaal fout doet. Ze vertellen je dan precies hoe het wel moet en daar leer je dan van. Soms verdien ik heel veel geld, maar soms ook helemaal niets. Je moet om kunnen gaan met onzekerheid. Dat is vaak het grootste probleem, want een mens wil graag dingen zeker weten. Dat moet je leren loslaten. Verder kom je nog oneindig veel kleinere problemen tegen, maar dat maakt het leven spannend. Wat is een verhaal of avontuur zonder problemen? Zo’n boek wil toch niemand lezen en zo’n film wil niemand zien.

Hoe zie je jouw leven over 5 jaar?

Over 5 jaar ben ik nog meer Jeroen geworden dan ik nu al ben. Dat zal zo mijn hele leven doorgaan. Ik vraag mij elke dag af: Waarom ben ik geboren? Wat is mijn taak? Als er iets leuks op mijn pad komt, dan doe ik daar iets mee. Dus ik heb geen idee wat er nog allemaal gaat gebeuren. Kunstkot is nu hier, maar het kan en mag overal zijn. Kunstkot is begonnen op straat en nu zijn we hier, maar over 5 jaar misschien wel ergens anders. Dat laat ik aan God over. Dat heeft met geloven en vertrouwen te maken. Ik maak mij niet meer druk over de toekomt.

Wat zou je mensen meewillen geven?

Probeer jezelf uit te vinden. Doe elke dag iets waardoor je nieuwe inzichten krijgt. Hou je niet krampachtig vast aan je oude meningen en inzichten. Ik ben al oneindig veel keren van mening veranderd. Ik lust nu zelfs olijven! Die vond ik altijd heel smerig. Ik geloof nu in God. Vroeger vond ik al die gelovige mensen maar dom. Ik lees nu elke week een boek. Vroeger haatte ik lezen. En ga zo maar door.

Als je het goede doet, dan word je gelukkig. Ook dat is een natuurwet. Ga er van uit dat je niet precies weet wat het goede is. Daar moet je naar opzoek en als je het hebt gevonden, dan moet je elke dag heel hard werken om het te behouden om het goede te blijven doen.

Mijn levensmissie is om steeds meer puzzelstukjes van mezelf te vinden in het leven. Die stukjes liggen op de vreemdste plekken. Ik heb de meeste stukjes gevonden op de plekken waar ik het bangst was. Ik vond het doodeng om te zingen op straat voor al die vreemde mensen, maar daar heb ik wel een puzzelstukje van mezelf gevonden. Want ik vind het heerlijk om mensen blij te maken met mijn gekke liedjes. Ik ben een echte verzamelaar geworden en heb nu een klein stukje van de grote oneindige puzzel klaar. Dat geeft een onbeschrijfelijk geluksgevoel. Dat fijne gevoel hoort iedereen te hebben. Gelukkige mensen maken andere mensen weer gelukkig, want dat is juiste het geheim van hun geluk. Ik denk dat we op deze manier een prachtige wereld kunnen maken. Als je jezelf leert kennen, dan leer je het leven kennen.