Waarom is kunsteducatie zo belangrijk?

Bij kunsteducatie leren we kinderen en volwassenen spelen in het hoofd. Spelen is experimenteren.  Door te spelen leer je op een natuurlijk en hele fijne manier. Daardoor krijg je vanzelf de motivatie en de inspiratie om verder te spelen, te ontdekken en te experimenteren. De wereld wordt dan een laboratorium en je ontdekt steeds meer over de wereld en jezelf. Kunst gaat juist over dit spelen en een andere speelse kijk krijgen op de dingen om je heen. Ons huidige schoolsysteem traint ons om ons hoofd maar op één manier te gebruiken. Namelijk doelgericht. Het onderwijs bestaat daardoor voor een groot deel uit het kunstje: Raad wat er in het antwoordboekje staat. En dat betekent dat er andere belangrijke vaardigheden in ons hoofd minder getraint wordt. Als je deze gaven lang niet hebt gebruikt of ontwikkeld, dan weet je niet meer hoe je creatief moet zijn als je problemen moet oplossen in de toekomst. Het is een feit dat mensen steeds minder creatief worden, dus steeds minder vindingrijk, flexibel en orgineel. Het wordt daardoor steeds moeilijker om je eigen visie op de werkelijkheid te ontwikkelen, dus wat je er allemaal eigenlijk zelf van vind. Om een eigen indentiteit te krijgen is s het van belang om je eigen overtuigingen in twijfel te nemen. Je moet er mee kunnen spelen. Alleen op die manier blijf je niet hangen, maar kom je steeds een stapje verder. 

Door internet is kunsteducatie nog veel belangrijker geworden. Internet is een kant en klare wereld, waar alle antwoorden, afbeeldingen en alle informatie te vinden zijn. Het lijkt dus onze beste alwetende vriend, die altijd voor ons klaar staart, maar we leren ons daardoor alleen nog maar minder zelf na te denken. Alles wat ergens geschreven staat hoeven we zelf niet meer te onthouden. Internet is een bak vol met losstaande feiten en we plukken er gewoon een feitje vanaf en dat wordt onze tijdelijke oppervlakkige mening. We kijken daardoor steeds schematischer naar de wereld om ons heen. Spelen is het tegenovergestelde van routine. Alles om ons heen wordt uiteindelijk routine en dat is de grootste vijand van de creativiteit. Creativiteit is loslaten, dus zo weinig mogelijk doelgericht denken. Je schept als het ware chaos in je hoofd om nieuwe ideeën te voorschijn te toveren. Zo leer je out of the box denken en dat is de plek waar problemen worden opgelost. 

Door kunsteducatie, vooral het tekenen en schilderen, leren we de wereld op een artistieke manier zien. We komen los van de routine en de schematisering die zich elke dag aan ons opdringt. Je begint de wereld te zien op je eigen unieke manier en door deze zelf gecreëerde visie zul je jezelf kunnen ontplooien tot een authentiek en gelukkig mens die steeds weer nieuwe motivatie en inspiratie vindt om niet alleen problemen op te lossen, maar ook om met veel zelfvertrouwen de wereld en het leven positieve invulling te geven.

 

Creatief leren zien

Als je langs dit plaatje loopt, dan zal je het nauwelijks opvallen. Je denk dat het maar een paar zwarte vlekjes zijn. Als er dan ineens iemand komt in je leven die je even laat stilstaan bij deze vlekjes, dan gebeurt er iets wonderlijks. Je leert creatief te kijken. Het artistieke zien wordt geactiveerd. Daarom is begeleiding zo nodig om vooral kinderen mee te nemen naar de wondere wereld van het echte zien.

De leraar verteld je dat er een dalmatiër te zien is op deze foto. Als je hem eenmaal ziet, dan blijf je het altijd zien en vraag je je af waarom je het in het begin misschien wel helemaal niet zag. Als je beeldtaal goed ontwikkelt gaat er een wereld voor je open. Je begin een hele nieuwe taal te zien en te spreken. Je begint de taal van ruimte, licht en kleur te beheersen en dat is een absolute verrijking van je leven.

Daarom zijn vooral teken en schilderlessen zo belangrijk, want deze lessen leren je op je eigen unieke manier kijken naar de wereld. Je ontwikkeld een eigen visie op de werkelijkheid en dat lukt alleen maar door begeleiding.

Docent en Kunstenaar Jeroen Boerstra start vanaf maandag 16 januari met de teken en schilderscursussen voor kinderen. Op de donderdag avond zijn de volwassenen van harte welkom. Meer info vind je op www.kunstkot.nl